Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

Alles over Enzymen deel 1

Enzymen zijn onontbeerlijk voor een goede gezondheid. Iedereen die behandelde of gekookte voeding eet heeft een extra behoefte aan enzymen. Iedereen die verstand van gezondheid en gezonde voeding heeft weet dat enzymen bij iedere maaltijd nodig zijn voor de vertering. Jammer genoeg denken de meeste mensen (als ze er al ooit over nadenken) pas na over enzymen als ze een spijsverteringsstoornis hebben. En ja, het is waar dat mensen die problemen hebben met hun spijsvertering, maagzweren enz. veel baat hebben bij het gebruik van extra enzym supplementen. Maar als u denkt dat dit het enige is waar enzymen voor dienen, dan heeft u het mis. Dr. Howell heeft het bij het rechte eind wanneer hij in zijn boek over enzymrijke voeding zegt:

Hoe lang iemand leeft is direct gerelateerd aan de uitputting van zijn enzymen potentieel. Het gebruik van voedingsenzymen verlaagd de kans op tekorten en resulteert in een langer, gezonder en vitaler leven.” 

Dit gezegd zijnde, gaan we wat dieper in op het enzymen verhaal!

De Enzymen Story

Enzymen zijn proteïnen die zorgen voor chemische reacties in ons lichaam. In feite zijn ze noodzakelijk voor elke chemische reactie die in ons lichaam plaatsvindt. Al onze weefsels, spieren, botten, organen en cellen hebben enzymen nodig.

Ons spijsverteringssysteem, immuunsysteem, bloedsomloop, lever, nieren, milt en pancreas en ook ons vermogen om te zien, voelen, denken en ademen, dus eigenlijk elke cel in ons lichaam, is afhankelijk van enzymen.

Al de vitaminen en mineralen die we binnenkrijgen, alsook al de hormonen die ons lichaam produceert hebben enzymen nodig om goed te kunnen werken. In feite is iedere metabolische functie in ons lichaam afhankelijk van enzymen.

Ons uithoudingsvermogen, ons energie level, ons immuunsysteem en ons vermogen om vitaminen en mineralen goed op te nemen, dit is allemaal afhankelijk van de aanwezigheid van enzymen.

Maar…waar komen die belangrijke enzymen eigenlijk vandaan? Ze worden gedeeltelijk in ons lichaam geproduceerd, in elke cel maar voornamelijk in de pancreas en andere endocriene klieren, en zijn overvloedig aanwezig in het rauwe voedsel dat we eten. Bij onze geboorte zijn wij uitgerust met een zeker potentieel om enzymen aan te maken in ons lichaam, een enzym reserve dus. De natuur gaat er van uit dat we deze voorraad regelmatig zelf aanvullen door middel van gezonde voeding. Ongelukkigerwijs gebeurd dat niet.

Laten we even gaan kijken hoe dat komt!

De meeste mensen denken dat, wanneer ze eten, dit in je maag terecht komt in een poel van maagzuur, dan door de dunne darm om de voedingstoffen eruit te halen en vandaar door naar de dikke darm en als je geluk hebt zo in het toilet. Dit klopt natuurlijk niet helemaal.

De natuur gaat er van uit dat je enzym rijk voedsel eet en dit heel goed kauwt. Als je dit doet komt je voedsel in je maag aan, volgeladen met verteringsenzymen. Deze enzymen zullen je voedsel dan “voor verteren” voor ongeveer een uur. Ze helpen je op deze manier je maaltijd tot 75% af te breken.

Na deze periode van “voor verteren” wordt hydrochloride acid geïntroduceerd. Deze zuren inactiveren al de voedingsenzymen, maar beginnen hun eigen werk, het afbreken van wat er nog van de maaltijd over is. Dit nutriënt rijke voedsel gaat dan naar het begin van de dunne darm. Eenmaal daar aangekomen worden de zuren weer geneutraliseerd en de pancreas introduceert verteringsenzymen in dit proces. Zodra dit verteringsproces is afgerond passeren de voedingstoffen de darmwand en worden opgenomen in de bloedstroom.

Dit proces is zoals de natuur het bedoeld heeft, jammer genoeg leven de meesten van ons hun leven niet zoals de natuur het heeft bedoeld.

Bewerkte en gekookte voeding dood al de enzymen in het voedsel. Mensen zijn de enige dieren die hun voedsel koken. Bij verhitting vanaf 50 - 60 graden Celsius worden haast alle enzymen vernietigd. Er zijn nog wel enkele enzymen aanwezig uit ons speeksel, maar ook hier is dit aantal te verwaarlozen, aangezien de meeste mensen hun voedsel tot 25% te kort kauwen dan nodig is om deze enzymen te activeren. Dit betekent dat, voor de meesten van ons, het voedsel in de maag komt met een groot tekort aan enzymen.

De voeding zit dan ongeveer een uur als een klomp in je maag, zonder “voor vertering”. Zelfs nadat het maagzuur zijn werk heeft gedaan bereikt het voedsel de dunne darm grotendeels onverteerd.

Op dat moment komt de pancreas en andere endocriene klieren onder grote druk te staan, ze raken in de stress omdat ze vanuit het hele lichaam reserves moeten aanspreken om de grote vraag naar verteringsenzymen aan te kunnen. Hoe minder “voor vertering” er plaats vindt voor het voedsel de dunne darm bereikt, hoe groter de stress in de pancreas en het endocriene systeem. Recente studies hebben uitgewezen dat bijna 100% van de mensen een vergrootte pancreas hebben op de leeftijd van 40 jaar! Het is daarom ook niet verwonderlijk dat diabetes momenteel epidemische vormen aanneemt in de westerse wereld. (Ook de steeds hogere inname van koolhydraten, met name suiker, is hier mede oorzaak van.)

Tijdens een groot onderzoek is aangetoond dat een enzym arme voeding bijdraagt aan een vergroting van de Hypofyse klier ( dit is een klier die de werking van alle andere klieren in het lichaam regelt ). Dit onderzoek gaf ook aan dat bijna 100% van de mensen boven de 50 jaar, die aan een onbekende oorzaak overlijden, in bijna alle gevallen een defecte Hypofyse klier hadden.

De conclusie is dat, bij een dieet van gekookte of bewerkte voeding, een supplement met verteringsenzymen geen overbodige luxe is. Het haalt de stress van de pancreas en de rest van het lichaam, door het lichaam te voorzien van de hoognodige enzymen die nodig zijn voor de vertering. Dit is, samen met al de andere dagelijks noodzakelijke nutriënten, de beste verzekering voor een lang en gezond leven.

Alles wat je tot nu toe gelezen hebt zou je moeten overtuigen van het belang van enzymen, maar…indien dat niet zo is geef ik je hieronder drie voorbeelden van de power van verteringsenzymen in actie:

F.M.Pottenger, MD en D.G.Simonsen deden een serie studies om er achter te komen of, en indien ja, welke impact gekookt voedsel heeft op je gezondheid.

Ze hebben twee groepen katten op een gecontroleerd dieet gezet, de ene groep kreeg rauw voedsel, de andere gekookt. De resultaten waren buitengewoon! De groep met de rauwe voeding verkeerde in uitstekende gezondheid gedurende het gehele onderzoek en vertoonde geen enkel teken van degeneratieve ziekten. Maar de groep met het gekookte voedsel toonde een fenomenale teruggang in hun gezondheid bij al de dieren in deze groep inclusief:

 

 • Onvolledige ontwikkeling van de schedel en andere botten.

 

 • Kromme benen.

 

 • Rachitis ( Engelse ziekte)

 

 • Kromming van de ruggengraat.

 

 • Verlamming in de benen.

 

 • Convulsie (stuipen).

 

 • Spasmen.

 

 • Schildklier afwijkingen en abcessen.

 

 • Cirrose van de lever en de nieren.

 

 • Uitgezette karteldarm.

 

 • Degeneratie van de zenuwen in de hersenen en de ruggengraat.

 

 • De derde generatie van deze katten kon zich niet meer voortplanten.

Studies met ratten in laboratoriums lieten zien dat de ratten die een rauw dieet kregen 30% langer leefden dan de groep die door hun voeding een tekort aan enzymen had.

Dan is er nog het feit dat het klassieke Eskimo dieet voor 80% bestaat uit verzadigd vet. Dit komt voornamelijk van rauwe vis en rauw vlees. En… in een studie bij 3000 van deze Eskimo’s was er niet één met een te hoog cholesterol, hart- en vaatziekten, arteriosclerose of hoge bloeddruk. En slechts 1 van deze 3000 mensen was lichtjes te zwaar.

Begrijp me niet verkeerd, ik zeg niet dat we nu moeten gaan leven op rauwe vis en rauw vlees zoals de Eskimo’s. Of op alleen rauw vlees zoals de katten van Pottenger. Maar, kan er nu nog twijfel zijn dat levende enzymen in onze voeding een dramatisch verschil kunnen maken voor onze gezondheid en een lang leven?

Maar er is meer!

Pancreas enzymen zijn een deel van de substantie die Pancreatine ( of pancreas sap) genoemd wordt en die geproduceerd wordt in de pancreas. Dit complex bevat de enzymen protease, amylase en lipase, en wordt aangemaakt in de ingewanden en in de bloedbaan.

In de ingewanden helpt Pancreatine bij de vertering van proteïnen, koolhydraten en zetmeel uit onze voeding. Voedingsupplementen met verteringsenzymen , ingenomen gedurende de maaltijd, verlichten de werkdruk van de pancreas bij de aanmaak van verteringsenzymen en helpen zodoende bij de vertering.

Maar wat gebeurd er als deze verteringsenzymen tussen de verschillende maaltijden worden ingenomen?

Zoals eerder gezegd, pancreatine wordt niet alleen aangemaakt in het darmstelsel, maar ook direct in de bloedbaan! Waarom?

Proteïne molecules die slechts gedeeltelijk verteerd zijn in de darmen worden in de bloedbaan geabsorbeerd. Eenmaal in de bloedstroom gaat het immuunsysteem ze behandelen als indringers en krijg je een reactie van het immuunsysteem. Anti-lichamen gaan zich hechten aan deze indringers en vormen het immuun complex CIC. Bij gezonde personen worden deze CIC’s geneutraliseerd in het lymfestelsel. Maar…als het immuunsysteem op een of andere manier niet goed werkt blijven deze CIC’s in de bloedbaan en veroorzaken daar een allergische reactie. Als het aantal CIC’s in de bloedbaan toeneemt kunnen de nieren ze niet allemaal meer uitscheiden en gaan ze zich opstapelen in de zachte weefsels. Hier veroorzaken ze dan ontstekingen (Inflammation).

Hier komt Pancreatine in de bloedstroom tussenbeide. Pancreatine is in staat de CIC’s af te breken zodat ze door de nieren alsnog kunnen worden afgevoerd.

Maar wat betekend dat nu voor enzym supplementen? Wel… als enzymen worden ingenomen tussen de maaltijden heeft het lichaam ze niet nodig voor de vertering van voedsel, dus worden ze direct opgenomen in de bloedstroom en helpen zo in de eliminatie van de CIC’s.

Maar…het wordt nog mooier. Door de mogelijkheid om proteïne te verteren werkt Pancreatine ( diegene die het lichaam zelf aanmaakt en ook diegene die je inneemt via een supplement) mee om infectie mechanismen zoals virussen, littekenweefsel en de afvalstoffen van ontstekingen te elimineren. Daarom wordt pancreatine door natuur artsen vaak ingezet om long en tand infecties en botbreuken te behandelen. Het is ook perfect werkzaam als versterking van het lichaam voor een operatie.

Dat is de reden waarom deze enzymen in de natuurgeneeskunde worden gebruikt bij ontstekingen, virusinfecties, multiple sclerose en kanker.

Conclusie!

Zoals Dr. Howell al zei: “ Hoe lang iemand leeft is direct gerelateerd aan de uitputting van zijn enzymen potentieel. Het gebruik van voedingsenzymen verlaagd de kans op tekorten en resulteert in een langer, gezonder en vitaler leven.” De vraag is dan ook: waarom (zeker als u gekookte voeding eet) zou jij en je familie geen extra enzymen bij iedere maaltijd gebruiken? Je zal een gezonder, langer en vitaler leven leiden. Als je nog niet overtuigd bent zijn hier nog enkele korte termijn voordelen:

 

 • een significante vermindering van maag, darm en maagzuurproblemen die worden veroorzaakt door een teveel aan zuur in de maag.

 

 • Omdat de koolhydraten voor het grootste deel verteerd zijn voor ze in de darmen terecht komen, is er geen winderigheid en opgeblazen gevoel na het eten.

 

 • Zuivelproducten, die heel vaak problemen geven bij de meeste mensen, zijn veel makkelijker verteerbaar.

 

 • Minder last van voedselallergie door een betere vertering van proteïnen.

 

 • De vertering van enzym arme voeding kost het lichaam enorm veel energie. Door het gebruik van extra enzymen zult je dus binnen enkele dagen merken dat je energie level omhoog gaat en dat je veel minder last hebt je maagzweer (als je daar aan zou lijden).

Een experiment!  

Hier is een leuk experiment dat je kan doen om te zien wat de voordelen zijn van een goed enzym supplement. ( Het werkt alleen als je gebruik maakt van een kwalitatief goede enzym formule ).

 

 1. maak 2 kommen met instant havermout.
 2. Roer de inhoud van 2 of 3 capsules enzymen door de inhoud van een van de kommen.
 3. Wacht 45 minuten,
 4. Check dan, als je een goede kwaliteit enzymen hebt gebruikt moet je nu een groot verschil zien in de inhoud van de 2 kommen. De onbehandelde kom heeft nu een inhoud met een dikke plakkerige havermoutpap die aan je tanden en verhemelte blijft plakken. De kom met de enzymen daarentegen ziet er geheel anders uit. Het is verteerd en heeft een waterige extensie.

Welke havermout wil je liever, diegene die in je maag en darmen gaat zitten als een blok cement of de andere kom die voor verteerd is? Welke havermout denk je dat het lichaam minder belast en minder stress oplevert voor je pancreas?

Samenvatting!

Voor een gezond en fit leven, geen problemen met je maag en darmen en geen last van ontstekingen is het aan te raden om bij iedere bewerkte (processed) en gekookte maaltijd gebruik te maken van een goed enzym supplement.

Algemene aanbevelingen voor een enzym supplement!

Welke enzymen moet je gebruiken? In principe heb je voordeel van ieder goed vegetarisch enzym supplement. Het beste is een supplement dat ook de volgende ingrediënten heeft:

-         Protease en Papaine als hulp bij de vertering van proteïne.

-         Amylase voor de vertering van koolhydraten en zetmeel.

-         Lipase en Bromelain om vetten te verteren.

-         Cellulase om vezelcellulose af te breken.

-         Lactase om zuivelproducten makkelijk te verteren.

Goede enzym supplementen bevatten meestal ook co-enzym factors. Deze kunnen de werking van het product significant verhogen. De standaard factors zijn bij een goed product inclusief probiotica (bifidus), gecheleerde mineralen en algen (spirulina en chlorella).

Probiotica kan een effectieve co-factor zijn, maar zoals je in een volgende alinea zal zien, kunnen ze meestal niet overleven, dit betekent dat er praktisch geen probiotische activiteit meer is tegen de tijd dat je, je enzym supplement inneemt.

Wat gecheleerde mineralen betreft, die zijn effectief maar bedriegen het lichaam op een bepaalde manier en zijn moeilijker door het lichaam op te nemen. Ik ben meer een voorstander van biologische mineralen zoals ze in de natuur voorkomen. Bijvoorbeeld in Himalaya of Keltisch zout. Dit zijn perfecte bronnen van natuurlijke mineralen. Ook hier weer niet overdrijven.

Dan blijven algen over als de beste co-factoren voor gebruik in een enzym supplement.

Een ander ingrediënt dat je soms in een enzym preparaat aantreft is Betaine HCL. Veel mensen, vooral ouderen, produceren te weinig maagzuur voor een goede vertering. Voor deze mensen is suppletie met Betaine HCL zinvol, maar niet in een enzym supplement! Zoals we hiervoor al zagen worden veel van de verteringsenzymen geneutraliseerd als ze in contact komen met een zuur milieu. Dit is waarom ze hun werk doen in de 40 tot 50 minuten van voor- vertering (predigestion) dat plaatsvindt na het eten en voor het maagzuur wordt geactiveerd. Als je Betaine neemt kun je dit het beste doen in een apart supplement en innemen 40 tot 60 minuten na het eten.

Sommige enzym preparaten bevatten Mastic Gum. Dit is een zoetstof die veelvuldig gebruikt wordt in mediterrane gerechten. Hij geeft niet direct voordelen op het gebied van enzymen, maar heeft toch enkele interessante gezondheidsvoordelen:

-         studies wijzen uit dat Mastic de bacterie H.Pylori ( die verantwoordelijk is voor maagzweren) onschadelijk kan maken. Ook Protease helpt hierbij door de beschermlaag van de H.Pylori af te breken, ze worden letterlijk verteerd. Dit is de primaire reden waarom enzym supplementen zo goed werken bij maagzweren.

-         Mastic verhoogd de mogelijkheid van je lichaam om de epitheelcellen in je darmen te beschermen.

-         Mastic kan helpen om maagbranden, winderigheid, opgezwollen gevoel, slechte spijsvertering en misselijkheid te verlichten of te voorkomen.

Is het verstandig om een enzym supplement met Mastic te gebruiken of niet? De Mastic geeft ongetwijfeld enkele voordelen, bijvoorbeeld voor die mensen die last hebben van maagzweren. Bedenk echter dat iedere mg Mastic de plaats inneemt van iedere mg enzymen. Dus enkel zinvol bij maagzweren.

Het is aan te raden om enkele malen per week een enzym supplement ook voor het slapen gaan in te nemen op een nuchtere maag.

Begin altijd rustig met het gebruik van enzymen. Start met een lage dosering en bouw het langzaam op. Dit is vooral belangrijk voor mensen met maagzweren.

Als je voor het eerst begint met de inname van enzymen moet je er rekening mee houden dat je de eerste weken wat last kan krijgen van winderigheid, diarree of constipatie of een opgeblazen gevoel. Dan vooral niet opgeven, je lichaam moet wennen en na een of twee weken kun je de voordelen van de enzymen gaan merken. Geef jezelf de tijd en je lichaam zal je dankbaar zijn.

zie ook deel 2 en deel 3 over enzymen.

To Your Health

Lizzy

Dit artikel mag u doorsturen naar vrienden en kennissen of op uw website plaatsen, met duidelijke vermelding van auteur en de volgende link: www.warriorsforhealth.com

 

 

 

Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com